Buktafestivalen i Tromsø

Bukta festivalen
Buktafestivalen er en festival som arrangeres i juli hvert år. I 2019 foregår festivalen 18-20 juli. Den foregår rett ved Telegrafbukta helt sør på Tromsøya i Tromsø. Dette er omkring en halvtimes vandring fra Tromsø sentrum. Den drives av en stiftelse. Denne stiftelsen har ikke annen målsetting enn at alt overskudd skal videreføres tilbake til festivalen for å bidra til videreutvikling av festivalens drift. Festivalen blir 15 år i 2019. På sine nettsider forteller de at deres profil at slagordet er «rock, øl og sjømat i Telegrafbukta». Fra Bukta 2018 Festivalen har utviklet seg til å bli stor i nordnorsk sammenheng. På den første Buktafestivalen i 2004 var det omkring 5 000 publikummere. Disse fikk på den første festivalen se store norske artister som Sondre Lerche, Madrugada og Bigbang. I 2018 var det vesentlig flere som stakk innom. Festivalområdet har en daglig kapasitet på 6000 publikummere. Det var totalt 17.500 publikummere på festivalen 2018, inkludert lørdagens gratisarrangement Bukta for alle. Festivalen bærer preg av et flertall av norske artister, men kan av og til også skilte med store internasjonale bookinger. Festivalen disponerer totalt 3 scener; Telegrafbukta-scene, Paradisbukta-scene og Little Henrik.

For alle – en formiddagskonsert

Det er 18-års aldergrense på de forskjellige kveldsarrangementene. De understreker at de ikke tillater noen under myndighetsalder inn på festivalområdet. Men de har et arrangement som ikke er påvirket av aldersgrense. Bukta for alle er ett arrangement i forbindelse med festivalens hovedarrangement. Lørdag formiddag inviteres alle til et gratis arrangement i Bukta. Familier og ungdom som er for ung til å slippes inn får der anledning til å oppleve festivalstemningen. Siden starten i 2004 har norske artister som Superfamily, Magnet, Turboneger og Madrugada gjestet formiddagskonserten.

Bukta: Battle og Innspillingsfond

Stiftelsen som har ansvaret for Buktafestivalen har en del prosjekter hvor man kan søke om driftshjelp som kan forenkle kårene for søkerbandet. De jobber derfor på hele året med forskjellige prosjekter som skal bidra til akkurat dette. Bukta Battle er en bandkonkurranse i aldersgruppen mellom 13 og 25 år. Denne konkurransen jobber for å gi band og musikere erfaring i konsertgjennomføring, studioinnspilling og plateutgivelse. Derfor er deler av premien ikonkurransen Bukta Battle spillejobb på Buktafestivalen. I tillegg til å spille for publikummere får de utgi singel/lage musikkvideo samt en premie på 10.000 kroner. Denne kampen skal bidra til å utvikle, inspirere og motivere nye band og musikere. Bukta Innspillingsfond er ett opplegg hvor de samarbeider med en lokal bank. Ordningen har som mål å være til for nordnorske band og artister innenfor rock og beslektede musikkuttrykk. Støtteordningen skal gis artister som har et betydelig potensial og lager musikk av høy kunstnerisk kvalitet. De skriver selv at ordningen skal bidra til å stimulere til kunstnerisk utvikling og heve nivået på innspillingene som produseres i regionen. Det innvilges maksimalt 40 000 kroner i tilskudd per søker og det er mellom seks til åtte utdelinger i året. Dette er en ordning uten aldersgrense. Noe av det som er ett felles kriterie forbegge ordningene er at søkere må være bosatt i Nord-Norge. Innspillingen som de søker om krever også at det skal brukes lokale produsenter og studioer. .