by:Larm

Featured Video Play Icon

by:Larm har en nordisk profil. Den 26. februar 1998 samlet store deler av den norske og nordiske musikkbransjen i Trondheim for den aller første by:Larm. Frem til 2008 ble by:Larm arrangert i forskjellige byer fra år til år, men nå har den fått sitt faste tilholdssted i Oslo. Den bygger ikke et eget festivalområde men benytter allerede eksisterende scener. Størrelsen på festivalen kan illustreres ved å si at i 2017 var det nesten 150 artister på 16 forskjellige scener i løpet av tre stinne dager. Flere band har fått sitt gjennombrudd etter å ha opptrådt på by:Larm. Blant artistene som har slått gjennom på festivalen er Tungtvann, Sondre Lerche og Kaizers Orchestra.

Bruken av kirkebygg til konsertarena er mer vanlig sydover i Europa. I Norge er det bygget 356 kirker siden andre verdenskrig. 21 har brent ned. Kun fem er revet. by:Larm er et unntak i Norge når det kommer til konserter i kirker. Festivalen arrangerer for eksempel konserter i kulturkirken Jakob i Oslo. Det å arrangere konserter i kirkebygg er estetisk veldig fint har festivalen uttalt til NRK.

Størstedelen av programmet består av norske artister, men har også mange band fra andre nordiske land. Dette synes veldig godt med musikkprisen Nordic music prize. I de nordiske landene er det nasjonale juryer som nominerer sine aktuelle artister. De nominerte vurderes deretter av en internasjonal jury som peker ut vinneren. Den første prisen som ble delt ut var i februar 2011 for musikkårets produksjoner gjort i 2010. Seierherren ble islandske Jónsi for debutalbumet Go. Prisens hovedpremie er 30 000 kroner.

Musikkbransjens festival: by:Larm

Arrangementet går over tre dager og består av seminarer, foredrag og paneler på dagtid. Denne delen av konferansen må man ha spesiell pass for å komme inn på, og er dermed ikke noe for alle og enhver. Her møter flest fagfolk opp. Mange mener det at fagfolkene er viktig bidragsytere i festivalgjennomføringen. Mange mener også at det er en bonus at folkene som jobber i musikken, musikkjournalistene og festivalbookerne fra andre potensielle spillesteder bruker kveldstiden til å gå på festival. Så konsertene betyr ekstra mye for artistene som har sine opptredener.

by:Larm ung

Prosjektet by:Larm Ung arrangeres for første gang i 2019. Denne delen av festivalen retter seg mot musikkinteresserte ungdommer som vil lære mer om musikkbransjen. Her presenteres mange forskjellige muligheter for ungdom som kvalifiserer til prosjektet. «Har du lyst til å arrangere festivaler og konserter? Har du lyst til å være lyd- eller lystekniker i fremtiden? Lurer du på hvordan man kan jobbe som manager eller bookingagent? Eller er du en artist som har lyst til å gjøre det meste selv?» Slik bekriver by:Larm dette prosjektet.
by:Larm Ung er en ordning man kan bli en del av hvis man er mellom 15-20 år. Det er 25 unge deltagere i 2019. Ungdommene som deltar må også være bosatt i Oslo-området slik at deltageren kan reise hjem på kvelden når dagens by:Larm Ung er over. Deltagerne får tilgang til konferansen, konsertene med fri aldersgrense og flere sosiale aktiviteter.

Den neste by:Larm-festivalen finner sted fra 28. februar til 2. mars 2019.