Hovefestivalen gjenoppstår som «Hove music festival»!

Featured Video Play Icon

En stor festival lokalisert på Tromøy utenfor Arendal har gjenoppstått fra de døde. Men med nye eiere og navnet Hove Music Festival blir det igjen festival neste sommer. Den forrige Hovefestivalen ble arrangert for første gang i 2007, mens den sist gang det var festival på Hove var sju år etter – i 2014. Den gang gikk det med stort underskudd og la ned. Da hadde de et momskrav fra Skatt Sør på 1,3 millioner. I tillegg til momskravet hadde Hovefestivalen en leverandørgjeld på 4-5 millioner og utestående artistskatt på 2,1 millioner kroner. Men målet er at det skal gå bedre denne gangen.De har noe å leve opp til: Før nedleggelsen var den gamle festivalen en av Norges største og den hadde i sin levetid over 60 000 besøkende på det meste. Verdenskjente artister som Muse, The Killers, Jay-Z, Amy Winehouse, Beck, og Faith No More, har alle besøkt festivalen. Da den eksisterte kom den på førsteplass i den engelske avisen The Daily Telegraph sin kåring av Europas 10 beste festivaler. Der slo den mange store og bedre kjente! En av de kanskje mest kjente festivalen for oss nordmenn, Roskildefestivalen, kom på andreplass.

Næringslivets savn – og offentlig hjelp

Den økonomiske flyten og omsetning i arendalsdistriktet merket godt at Hovefestivalen ble borte etter sju års drift. De sommerukene den var vant til kunder fra festivalen ble det vesentlig dårligere omsetning. Vinmonopolet og hotellene rundt omkring Arendal merket også dette festivaltapet sterkt. Likevel var det særlig dagligvarebutikkene som tjente store penger på festivalungdommens stil i Arendal. Et tydelig konkret eksempel er at Kiwibutikk som lå midt i byens hjerte solgte rusbrus og øl for opp mot en halv millioner kroner på fire dager da festivalen var på sin topp.
All denne tapte omsetningen for butikkene førte til at flere sommerjobb- og vikarstillinger forsvant tiden etter konkursen i 2014. Noe av dette er grunnen til at mange nå har gått sammen for å få til ett nytt arrangement. Arendal kommune og Aust Agder fylkeskommune samarbeider for å støtte festivalen. Den samlede verdien av politikernes gavepakke fra fylke og kommune er på rundt 3 millioner kroner. Leder av kulturkomitéen i bystyret i Arendal, Pål Koren Pedersen (V) sa til lokalavisa Geita at Arendal kommune vil ta imot en ny festival med åpne armer.

Den nye Hove international festival

Ledelsen i Hove Music Festival har jobbet i over ett år for å legge rammene til en ny start. Dette er ikke en temafestival men skal etter sigende tilby flere opplevelser via en altomfattende musikkprofil. Om det nye arrangementet vil leve opp til den gamle som høstet ros i europeiske aviser og i tillegg var en av de største i Norge vil tiden vise. Den nye festivalen skal etter målet være for musikkopplevelse i det landskapet som kjennetegner hele området – med skog og skjærgård.

Det er ikke veldig mye informasjon om 2019-arrangementet og nettsidene består kun av en blå side med dato, samt linker til en trelinjers beskrivelse. Billetter er på tross av dette allerede lagt ut for salg til festivalen som vil gå av stabelen 28. og 29. juni 2019. De første earlybird billettene er lagt ut for salg og koster 1399 kroner. Det eneste de skriver står på deres sider på Facebook: «Hove Music Festival er Sørlandets sommerfestival for musikkopplevelser og magisk stemning. La deg sjarmere av norske og internasjonale artister i idylliske omgivelser og avslappende atmosfære.»