Kongsberg Jazzfestival, grensesprengende dager i Kongsberg

Kongsberg Jazzfestival, foto Kongsberjazz.no

Jazzå – Kongsbergtur juli 2019?

Mange tenker på Kongsberg som byen med gruver og våpenindustri som næringsgrunnlag. Men i tillegg til dette så har de den største jazzfestivalen i landet. Kongsberg jazzfestival er blant landets eldste jazzfestivaler, og arrangeres neste gang 4.-7. juli 2019. Den ble etablert i 1964 av jazzklubben Jazz Evidence, og er en av Norges eldste i sitt slag. Festivalen har vært organisert som en stiftelse siden 1991. Festivalens programprofil er tredelt: 1. nyskapende og grensesprengende musikk. 2. jazz for jazzinteresserte. 3. en folkelig musikk med aksept i jazzmiljøet og kommersielt potensiale. Kongsberg jazzfestival tilbyr ulike typer pass som kan gi tilgang til hele festivalen eller en spesiell dag. I tillegg til at enkeltbilletter til alle konsertene er tilgjengelige. Årets toppartister bidro til at 2018-utgaven av Kongsberg Jazzfestival ble den mest besøkte i festivalens lange historie. Til sammen ble det solgt over 38.000 billetter til årets festival. Konsertene med Sting & Shaggy, samt a-ha, trakk henholdsvis 7.000 og 12.000 publikummere til festivalens største arena Kirketorget. Video: Sting & Adam Douglas / Kongsberg Jazzfestival 2018

Program 2019 – Madrugada-comeback

Festivalens programprofil har fokus på ny og nyskapende jazz, og har som målsetting å presentere landets mest spennende jazzprogram. Den består av omkring 150 forestilllinger og konserter . Alt fra de nyinspirerte og grensesprengende til etablerte tungvektere innen mange sjangere stikker innom for å gjøre sine opptredener. Festivalen forsyner seg grådig av de mange ”world class” jazzmusikere. Men ikke bare jazz har vært på programmet og den har tidligere tiltrukket seg flere store navn i andre sjangere som Stevie Wonder, Knutsen&Ludviksen og Morten Abel. Festivalen er tidlig i planleggingen av 2019. Madrugada som la opp i 2008 er første band som er bekreftet på hovedprogrammet til Kongsberg Jazzfestival 2019. Bandet skal spille fredag 5. juli.

Barnivalen

Festivalen satser på å få besøk av hele familier, og ikke bare de voksne. Barnivalen er en «festival i festivalen» som altså er en festival for, av og med barn og unge. Her kan altså barna være med på selve arrangeringen. Barnivalen har eksistert siden 1977 og har et besøkstall på mellom 5000 og 6000 mennesker i året. Dette er noe som i seg selv gjør den til en av landets eldste og største barnefestivaler. På programmet står konserter, workshops og mange morsomme aktiviteter for barn i alle aldre. Mange av Barnival-arrangementene er utendørsarrangement. De er tilrettelagt for at hele familien skal kunne delta. Disse passer for «både bestemor og barnevogn» med mindre noe annet er spesielt opplyst. De skriver selv i en beskrivelse at et av festivalens formål med Barnivalen er også å gi ungdom mulighet til å prøve seg frem som arrangører.

Frivillige funksjonærer

Å hjelpe til på en festival gir ofte betalt i opplevelser. Derfor er det en alternativ inngang å melde seg som frivillig. De frivillige bidragsyterne kalles funksjonærer, og man kan melde seg som en frivillig funksjonær fra man er 16 år. Disse kan ta på seg mange forskjellige oppgaver. Funksjonærene kan melde seg til alt fra transport av artister til mer vanlig festivalfrivillighetsarbeid som rydding og jobb med å ta i mot billetter før en konsert. Som den viktigste betaling for frivillig arbeid får du et funksjonærkort. Dette gir om det er kapasitet gratis inngang på alle konserter. Du får også 2 fribilletter å gi bort.