Øyafestivalen, pop- og rockefestival i Oslo

Bilde av Øyafestivalen, kilde Øyafestivalen
Øyafestivalen er en årlig pop- og rockefestival som arrangeres i Oslo på sommeren hvert år. I 2019 skal den arrangeres 6. – 10 august. Festivalen har besøk av en rekke kjente artister.,Andre band som også har lyst til å opptre kan også gjøre det siden det er mulig å sende festivalen en musikkprøve. Festivalen foretrekker at det blir sendt dem linker til innspilt musikk før de vurderer om en demo eller utgivelse blir valgt til festivalens program Øyafestivalen har har hatt sin eksistens siden 1999, og har byttet lokalitet flere ganger. Festivalen har på mange måter overtatt arven etter Kalvøyafestivalen som ble arrangert på Kalvøya i Bærum i over 25 år frem til 1997. Disse to blir av mange sett på som ganske like festivaler selv om arrangementene ikke har noen formell forbindelseslinje med hverandre. Den nye festivalen startet med navnet Øyafestivalen. Dette er et navn som har blitt stående selv om festivalen i 2001 flyttet fra Kalvøya og inn til byen. I perioden 2001–2013 holdt den til i Middelalderparken i gamlebyen i Oslo, før den i 2014 ble flyttet til Tøyenparken i Oslo. Øyafestivalen er en av landets mest lønnsomme, og ifølge Dagens Næringsliv lå overskuddet i 2017 på 2,5 millioner kroner før skatt. Video: Øyafestivalen – 2018, by day! Video: Øyafestivalen – 2018, by night!

Priser og parken

Totalbeløpet for ett ukespass for festivalen er 2954 kroner når avgift til Ticketmaster er betalt. Barn over 12 år men under 17 år har en egen barnepris. Denne er 1500 for hele festivalen. Men det er snakk om et begrensa antall ukespass. Billetten for en av dagene koster for en voksen 1044 kroner. På en billett for en vanlig dag har de også rabatter for de unge. Dette er en billett for de mellom 12 og 18, som får en rabatt på 50%. Yngre enn det slipper barna gratis inn når de er i sammen med en voksen. Men alle barn under 12 år registreres før de slipper inn på festivalområdet. Derfor må voksne som har med seg barn under 12 år henvende seg i en egen registreringsbod. De advarer på sine nettsider at Tøyenparken har et ganske kupert terreng, så hele parken er ikke velegna med tanke på rullestolbrukere sin framkommelighet. Man kan bringe ledsager på festivalen. Da er det viktig å huske at de som har behov for ledsager må sørge for å ha med ledsagerbevis. Øya samarbeider med organisasjonen Håp kompetanse. De skriver på sine nettsider at Øya samarbeider med Håp kompetanse – en organisasjon som jobber for å bedre hverdagen til barn med innvandrerbakgrunn i bydelen vår, ved å skape tettere koblinger mellom familien, skolen og det offentlige. Den ordinære billettens pris gir ikke bort noe som helst til dette prosjektet, men når du har trykket på «bestill» på ticketmaster sine nettsider kommer det opp et nytt valg. Der kan du betale en valgfri tilleggsbetaling som du donerer til dette prosjektet på 100 til 500 kroner.

Frivillige funksjonærer på Øya

Dette er en stor festival, og det er mange frivillige som pleier å melde seg. Det blir operert med søknader for å få bli en frivillig person som deltar. Godt over 3000 søknader ble mottatt i 2017. Man jobber omkring halve festivalen for å få fri de to andre dagene festivalen pågår. Arbeidene de frivillige blir satt til er ganske tradisjonelle i festivalsammenheng. Salg av mat og lignende. Montering. Vakt. De har også en egen gruppe som skal ta seg av det meste under arrangementets begivenheter. Øyas “alt i ett”-styrke som jobber litt med det meste under festivalen, og settes inn der det trengs når det trengs ved behov. I motsetning til mange andre festivaler må du være fylt 18 år før festivalstart, og ikke 16 år som mange andre festivaler opererer med.